Sosiaalinen media murroksessa

Instagramin haastaja Vero ristituulessa

Vuoden 2018 helmikuussa lanseerattu sosiaalisen median sovellus Vero keräsi parissa viikossa miljoonia käyttäjiä. Nimestä huolimatta taustalla ei ole suomalainen yritys vaan nimi tarkoittaa italian kielellä todellista tai oikeaa. Sovellus on tarjolla sekä Android että iOS -alustoille ja muistuttaa toiminnallisuudeltaan Facebookia ja Instagramia. Käyttöliittymä tarjoaa uutissyötteen ja erilaisia filttereitä ja kategorioita, joilla voi räätälöidä käyttökokemusta haluamallaan tavalla.

Vero on joutunut kritiikin kohteeksi sekä sen ensimmäisten versioiden bugisuuden, että kysymyksiä herättävien yksityisyysasetuksien vuoksi. Käyttäjän yhteystiedot linkitetään tiliin, vaikka sen kieltää. Tämä voi osittain johtua uuden tuotteen bugisuudesta, mutta tietoturvassa on muun muassa F-Securen mukaan sen verran aukkoja, että sovellusta ei voi ainakaan vielä suositella varauksetta. Toistaiseksi Veron saa ladattua ilmaiseksi, mutta tulevaisuudessa palvelu muuttuu maksulliseksi. Aika näyttää nouseeko Vero massojen suosioon vai jääkö se pelkäksi kokeiluksi.

Minds Facebookin vaihtoehtona

Minds on avoimeen lähdekoodiin pohjautuva sosiaalisen median verkkopalvelu, joka panostaa erityisesti yksityisyyteen ja läpinäkyvyyteen palvelun toteutuksen suhteen. Yksinkertaisen profiilin luomisen jälkeen käyttäjä voi jakaa päivityksiä, kuvia ja videoita. Kaikki tietoliikenne sivustolle, sekä yksityisviestit käyttäjien välillä ovat salattuja.

Erotuksena moniin muihin alustoihin, Minds palkitsee sisältöä, joka lisää käyttäjien aktiivisuutta heidän kommentoidessaan, jakaessaan tai muuten arvostuksena osoittaessaan. Kerättyjä “pisteitä” voi käyttää oman jaetun sisällön nostamiseen esiin muille. Näkyvyyttä voi myös ostaa suoraan rahalla.

Gab haastaa Twitterin

Gab on Yhdysvalloissa kehitetty sosiaalisen verkostoinnin palvelu ja niin sanottu mikroblogialusta, joka toiminnallisuudeltaan vastaa Twitteriä. Käyttäjä voi julkaista maksimissaan 300-merkkisiä viestejä, ns. gabeja. Myös videota ja kuvia voi jakaa. Tämä palvelu perustettiin vuonna 2016 vastalauseena Twitterin tiukentuneelle sensuurille ja käytännössä lähes kaikentyyppinen kommunikointi alustalla on sallittua, kunhan se noudattaa Yhdysvaltojen lakeja muutoin.

Gab lyhyesti

  • Peruspalvelu on ilmainen kaikille
  • Maksullinen Pro-versio antaa mahdollisuuden lähettää live-videota ja luoda uusia kanavia tätä varten
  • Gab on toistaiseksi poistettu sovelluskaupasta sinne “sopimattomana”, mutta sen saa ladattua sen kotisivuilta
  • Palvelua kehitetään edelleen, joten toiminnallisuus voi muuttua