Terveyspalvelut internetissä

Internet sisältää monenlaisia eri palveluita, ja tietyillä tavoin sen voi sanoa jopa mullistaneen monen ihmisen arjen. Netissä voi katsoa elokuvia, tilata pizzaa, vertailla tavaroiden hintoja ja etsiä asuntoa. Tietyt palvelut, kuten Rahalaitos.fi auttavat myös löytämään sopivan lainan yksinkertaisesti vain muutaman klikkauksen avulla.

On siis harvoja aloja, jotka eivät ole vielä siirtyneet vähintäänkin osittain internetin maailmaan. Myös erilaiset terveyspalvelut toimivat nykyään internetissä vähintäänkin ajanvarausten osalta. Digitalisaatio on mahdollistanut sen, että terveydenhuoltoa ja terveyspalveluita voidaan internetin välityksellä tuoda paremmin ihmisten saataville. Tällaisista palveluista hyötyvät erityisesti ne, jotka asuvat esimerkiksi kaukana fyysisistä terveyspalveluista, mutta myös terveydenhuollon ammattilaiset, kun kuormittunutta systeemiä saadaan purettua,

Oirearviokyselyt

Erilaisia oirearviokyselyitä on internetissä täytettävissä esimerkiksi paikallisten terveysasemien ja sairaanhoitopiirien sivuilla. Näihin voi täyttää alustavasti omia tietojaan ja sitä kautta palvelu esimerkiksi ohjaa eteenpäin ja neuvoo kyselyn täyttäjää siinä, onko hänen syytä hakeutua jatkohoitoon ja kuinka pian hoitoon kannattaa mennä. Oirearviokyselyjen kautta on usein mahdollista myös jättää yhteydenottopyyntöjä.

Hyvinvointivalmennukset

Erilaiset hyvinvointivalmennukset toimivat paikoitellen myös etänä ja niiden avulla voi olla mahdollista esimerkiksi keskustella hyvinvointivalmentajan kanssa. Etäyhteyksien avulla voidaan esimerkiksi käydä läpi ruokavaliota ja liikuntatottumuksia, tai valmentajan kanssa voidaan keskustella terveyteen liittyvistä asioista. Tämä mahdollistaa sen, että palvelut ovat saatavissa myös pitkien etäisyyksien päähän.

Liikunta

Netissä on saatavilla todella monia erilaisia liikuntaohjelmia ja valmennuksia, jotka vaihtelevat live-tunneista erilaisiin treeniohjelmiin ja niiden suunnitteluun. Aina liikuntaan ei siis tarvita edes kahden ihmisen välistä yhteydenottoa, vaan esimerkiksi valmiiksi ladattu ohjelma tai video riittää mainiosti. Liikuntaa on helppo harrastaa kotona, suoraan internetin välityksellä.

Etävastaanotot

Lääkärien etävastaanotot ovat yleistyneet ja nämä ovat suosiossa erityisesti tiettyjen sairauksien kohdalla, kun kyseessä on kroonikkopotilas. Yleensä tässä tapauksessa on tyypillistä, että lääkäri on jo aiemmin tavannut potilaan ja tietää tämän hoitohistorian. Esimerkiksi kontrollikäynnit, jotka eivät vaadi erityistä potilaaseen koskemista, hoituvat helposti etävastaanotoilla.