Mobiilipelaamisesta saattaa tulla iso lasku
Tutkimusten mukaan jopa kymmenesosa vanhemmista on asettanut luottokorttinsa maksutiedot lapsensa kännykkään mahdollisia ostoksia ja mikromaksuja varten. Sovellukset ja freemium-pelit, joita voi ladata ilmaiseksi, usein tarjoavat lisäominaisuuksia pientä maksua vastaan. Pelit on yleensä toteutettu niin, että maksulliset ominaisuudet antavat suhteettoman paljon hyötyä ilmaispelaamiseen nähden, joka lisää halua maksaa pieniä summia aina tarpeen vaatiessa. Vaikka yksittäiset ostokset ovat yleensä pieniä, eurosta ylöspäin, niistä voi vuoden mittaan kertyä suuri summa, jos peli koukuttaa.
Yllättäviltä laskuilta voi välttyä seuraavilla keinoilla
- Jos lapsi käyttää puhelinta pelaamiseen, hänen kanssaan voi sopia yhteisistä säännöistä ja käydä läpi pelit ja sovellukset, joita hän haluaa käyttää ja tutustua niihin.
- Käytä eri luottokorttia mikromaksuihin ja sovellusostoihin ja mielellään ns. debit-korttia, jolla maksut onnistuvat vain, jos tilillä on rahaa. Pankit voivat myös myöntää lapsille soveltuvan debit-kortin, johon liitetään oma tili.
- Ole tarkkana maksutapojen kanssa. Vaikka luottokorttitietoja ei olisikaan sovelluskauppaan lisätty, itse puhelimen liittymällä on nykyään mahdollista ostaa monesta eri paikasta.
- Aseta ostoksille rajoituksia. Sekä iOS-, että Android-alustoilla on mahdollista joko estää sovelluskaupassa ostaminen tai asettaa se salasanan taakse. Applen sovelluskauppa on mahdollista yhdistää eri liittymiin, niin että kun lapsi haluaa jotain ostaa, siitä tulee vanhemmalle ilmoitus ja hän voi hyväksyä tai hylätä ostoksen.