Virtuaalinen erillisverkko piilottaa verkkoliikenteen
Ensimmäinen askel yksityisyyden varjelemiseen verkossa on tarkkaan harkita mitä ja missä jakaa itsestään. Sosiaalinen media, sovellukset ja palvelut kaikki vaativat yksilökohtaisia tietoja ja tälle ei juuri voi mitään niin kauan kuin näitä palveluita käyttää. Vaikka yhteydet eri sivustoihin ovat yleensä suojattu, itse verkkoliikenne on salaamatonta lähtökohtaisesti. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Internet-operaattori tallentaa palvelimilleen kaikki osoitteet mihin käyttäjä menee. Tämä on täysin normaalia ja ilman välikättä oikea sivusto ei löytyisi. Osaava hakkeri voi päästä käsiksi kotikoneen ja operaattorin väliseen liikenteeseen ja jos se on salaamatonta, paketteja voi lukea ja esimerkiksi salasanat, verkko-osoitteet ja muu liikenne on vaarassa paljastua.
VPN salaa verkkoliikenteen
VPN-verkko voidaan toteuttaa fyysisesti tätä varten tarkoitetulla laitteella, joka asennetaan mahdollisen reitittimen ja Internetiin menevän yhteyden väliin tai salaamalla liikenne ohjelmallisesti. Teknologia itsessään on ollut eri muodoissa käytössä vuosituhannen vaihteesta lähtien, mutta kaupallisesti kypsäksi tuotteeksi se on kehittynyt vasta 2010-luvulla. Tietovuotojen, tietomurtojen ja yksityisyyteen liittyvien riskien kasvun myötä kysyntä suojattuun Internetin käyttöön on kasvanut.
Miten VPN käytännössä toimii?
Ilman VPN-yhteyttä käyttäjän haluama verkko-osoite lähetetään paikalliselle yhteydentarjoajalle, joka välittää sen edelleen osoitteita hallinnoivaan DNS-serveriin, joka ohjaa haun oikeaan kohteeseen. Osoitetieto voi jäädä sellaisenaan tietokantaan ja on sieltä etsittävissä esimerkiksi oikeuden määräyksellä tai uteliaan työntekijän toimesta. Virtuaaliverkkoa tarjoavat yritykset antavat mahdollisuuden käyttää heidän palveluaan anonyymina porttina Internetiin, salatun yhteyden avulla. Tässä tapauksessa paikalliselle Internet-operaattorille jää jälki vain VPN-palvelun IP-osoitteesta. Edistyneet VPN-yhteydet lisäksi emuloivat normaalia tietoliikennettä, jotta siirrettävä data näyttää salaamattomalta.
Virtuaalisen erillisverkon hyötyjä
Nettikaupat ja monet palvelut räätälöivät sisältöä ja tarjouksia käyttäjän maantieteellisen sijainnin mukaan, joka määritellään IP-osoitteen perusteella. Moni viihdettä tarjoava sivusto saattaa rajoittaa sisältöä maantieteellisesti ja muun muassa Netflixin rajoituksia pyritään kiertämään virtuaalisten osoitteiden avulla. VPN:n avulla sijaintia voi vaihtaa lennossa ja salattu tietoliikenne pitää huolen, etteivät ulkopuoliset tahot pysty näkemään vahingossakaan missä sivustoilla käyt ja mitä tietoa lataat tai siirrät.
Ole tarkkana VPN-palvelua valitessasi
VPN-tuotteita tarjoavat sadat eri yritykset maailmalla. Eroja on hinnan ja ominaisuuksien suhteen, mutta tärkein erottava tekijä ja johon kannattaa kiinnittää valintaa tehdessä ovat yksityisyyteen liittyvät sopimusehdot. Yritys joka kykenee selkeästi esittämään mitä tietoja palvelun käyttäjästä kerätään, on yleensä turvallinen valinta.
Jos tietoja kerätään, on hyvä panna merkille, missä olosuhteissa esimerkiksi IP-osoitteita voidaan antaa ulkopuolisille. Parhaimmat VPN-palvelut eivät kerää käyttäjistäkään muuta kuin korkeintaan maksutiedot. Tämäkin on mahdollista piilottaa hoitamalla maksaminen esimerkiksi BitCoinin tai muun kryptovaluutan avulla.